Poradna Činky


Autor: | Vloženo: 10.02.2013 000 13:38 | Témata: Poradna Činky

Co ?

Co se hodí pro posilování pro 14 letou holku která má sílu ale nejsou jí vidět výrísované svaly jenom když zatne nevíte čím to může být ? děkuji P

  • www.akcnivyrobky.cz

    www.akcnivyrobky.cz

    10. února 2013

    Dobrý den, pokud tomu dobře rozumím, tak dceři jsou vidět svaly, jenom když je zatne? Tady je potřeba podat trošku více informací, o jaký sval se jedná, zda biceps, triceps, přední stehenní, břišní apod. Také je potřeba upřesnit, zda dcera cvičí a jak, nebo s čím.

    Vilém Dostál

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr

      10. února 2013 - Petr

      No přesně tak dřeři jsou vidět jen když zatne cvičí s 3 kg činkou asi čtvrt roku :) cvičí vždy tak 5-10 min a chce je mít vyrísované hodně unese a dá hodně kluků v páce ve škole ale ne a ne vyrýsované svaly jí vidět nejsou může to být i množstvím tuku na ruce ? Podotýkám tlustá není a sportuje :) myslím že biceps ale moc tomu nerozumím :( děkuji


    • www.akcnivyrobky.cz

      10. února 2013 - www.akcnivyrobky.cz

      Tak tady to bude zřejmě způsobeno tím, že vzhledem ke způsobu cvičení má sílu, ale nemá dostatečnou svalovou hmotu. Sílu má, protože současní vstevníci prakticky necvičí, sedí doma u počítače, proto má i dcera vůči nim náskok. Pro vytvoření svalové hmoty je potřeba cvičit cca 50-60 minut, 2x týdně procvičit danou partii, to znamená cvičit cca 4x týdně. Pro vybudování svalové hmoty je důležitá i přijímaná strava. Pokud chce skutečně cvičit, tedy začít posilovat, poté se vůbec nesmí zaměřovat pouze na jednu svalovou partii - například paže, protože poté bude vypadat směšně. Cvičit by měla všechny partie, od rukou počínaje, přes břicho, záda, nohy, lýtka konče. Nejdříve by měla začít cvičit s celým svým tělem, pokud to jenom půjde, tak alespoň 3-4 týdny nepoužívat ke cvičení závaží a obden procvičit celé tělo. V tomto věku je to navíc dost nebezpečné, protože růst není ukončen a může si spíše doživotně uškodit, než dočasně polepšit. Tedy zkuste začít s posilovacím kolečkem - MAS4A081, to je na paže, ramena, záda, břicho, zadek, prsní svaly, přivzít k tomu body trimmer, ten je čistě na paže a prsní sval, na nohy si vystačí s dřepy, na lýtka dřepy s nizkou podložkou pod patama - cca 3-5 cm, nesmí ji být cvičení nepříjemné s tím, že by se propadala klenba nohy, poté by musela podložku snížit. Zádové svalstvo posílí záklony. Dobrá je k tomu jednoduchá posilovací lavice, např. MAS-SUB1011. Břicho posílá klasickými leh-sedy, ale ať je nedělá od sedu úplně na zem, stačí do cca 45% úhlu těla, zpočátku může méně. Na paže jsou dostatečné kliky - na triceps, záda, ramena.
      Tímto si procvičí tělo, které si postupně zvykne na pravidelnou zátěž. Po těch 4 týdnech může začít cvičit s činkami, tedy začít používat zátěž, ale postupně ji zvyšovat, začít s malou. Počet opakování by měl být asi takovýto. Cvičím bicepsy - tedy vezmu činku, položím paže na šikmou lavici a pomalu pouštím ruce dolů, poté zdvihám nahoru, pokud chce přidat svaly předloktí, je dobré, jakmile spustí ruce dolů, tak činku nechat pomalu svést k prstům, tedy povolit sevření, poté ji prsty zase pevně uchopit a nahoru. Jedná se o cvičení v sériích, pro budování svalové hmoty je dobré cca 3-4 série. První má cca 10 opakování, může mít i více, je to rozcvičovací, druhá už cca 8, třetí 6, čtvrtá 2, tímto je cíleně cvičeno na svalovou hmotu.
      Ale při cvičení s činkami by bylo dobré, aby ji vedl trenér, jak jsem psal, je mladá, může si velmi uškodit, pokud nebude provádět cviky správně, bude k nim používat tělo, jako pomocníka, například švihem a může si doživotně poškodit páteř, proto je dobré pár dnů být ve fitness centru, aby se naučila provádět cviky.
      Aerobní cvičení je hodně opakování s menší zátěží, cvičení pro růst svalové hmoty je méně opakování s vyšší zátěží. Já osobně bych ji doporučil pouhé cvičení s vlastním tělem, protože již to samotné bude mít výsledky. Ale musí cvičit 4x týdně, nejméně hodinu. Pokud chce budovat svalovou hmotu, měla by se vyhnout aerobnímu cvičení, tedy velký počet opakování, to raději cviky ztížit - například u kliků zdvihnout nohy na postel. Prostě pokud to půjde, aby se vyhnula činkám, nebo opravdu pod dozorem zkušených trenérů a na trenažérech, které jsou cíleně určeny pro posilování na různé svalové partie.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.